Az ünnepi készülődés már a levegőben van.
Az adventet üdvözlő fények nagyon sok házat díszítenek. Ilyenkor még inkább olyan illatokra és ízekre vágyom, amik kicsit előrébb hozzák a karácsony boldog, meghitt pillanatait.
Nálam a fahéj és a mézeskalács fűszerei igazi ünnepi hangulatot teremtenek.
A mai sült körtém tökéletesen bele illett ebbe az elképzelésbe, és az illatok, amik belengték a konyhát...próbáld ki, nem fogsz csalódni
Hozzávalók:
6 db körte
3-4 evőkanál méz
0,5 dl citromlé
12 mokkáskanál füge lekvár
1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 evőkanál mazsola
2 evőkanál dió
0,5 dl cherry vagy rum
Elkészítés:
A körtéket megmostam, ketté vágtam és óvatosan kiszedtem a magházat. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket.
Először lekentem egy kis citromlével, hogy ne barnuljon meg azonnal. A mézhez hozzá adtam a fűszerkeveréket. A mazsolát cherrybe áztattam kb. negyed órára, hogy ne legyen olyan száraz.
A körtéket megkentem a mézzel, majd a magház helyére, egy mokkáskanál fügelekvárt kanalaztam.
Ezután megszórtam az apróra vágott dióval és a mazsolával. A cherry levéből is tettem rá egy picit.
180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sült. Figyelni kell, nehogy a dió megégjen.
Forrón tálalva a legfinomabb, bár nekem hidegen is ízlett.
El tudom képzelni akár egy gombóc fagyival is.