Ha péntek este, akkor pizza.
Az igazi, házi pizza tészta felülmúlhatatlan.
Legalábbis szerintem, nagyon ritka, ha egy gyors pizzázó tudja überelni.
Te választhatod meg, hogy milyen legyen a tésztája, mennyire legyen ropogós, tele legyen feltéttel, vagy csak sonka, meg sajt díszelegjen rajta.
A variációk határtalanok és tulajdonképpen, ha te magad készíted, előbb eheted, mint hogy kimondanád, "szeretnék egy pizzát rendelni" :) Azért nem teljesen, de biztosan előbb asztalra kerül, mint ha megrendeled. Nem beszélve a finom illatokról, amik sütés közben keletkeznek.
Most egy tejfölös pizzát készítettem. Bevallom, nem volt itthon paradicsom szósz (öreg hiba, többet nem követem el), bár az eredmény nagyon ízletes lett, így utólag nem is bánom, hogy kimaradt a bevásárló listáról.
Hozzávalók:
(1 nagy tepsi és két kisebb pizza lett belőle)
Tésztához:
0,5 kg liszt
fél élesztő (25 g)
csipet cukor az élesztőbe
lapos evőkanál só (2 g)
0,5 dl olaj
Feltét:
2 dl tejföl
csipetnyi bors és só
2-3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál petrezselyem
1 evőkanál metélőhagyma (szárítottat használtam)
200 g szeletelt csirkemell sonka
100 g sajt (trappistát használtam)
Díszítéshez:
1 paradicsom
fél lila hagyma
egy csipet metélő hagyma
Elkészítés:
Dagasztó tálba öntjük a lisztet és a közepébe kis mélyedést készítünk.
Ebbe a kis lyukba morzsoljuk az élesztőt és csipetnyi cukrot szórunk rá. A mélyedésbe öntünk 0,5 dl langyos vizet.
A sót a lisztre szórjuk, ügyelve, hogy középre ne menjen. 1-2 perc után gyúrni kezdjük a készülő tésztát és még 2 dl langyos vizet adunk hozzá.
Majd 0,5 dl olaj következik, apránként hozzá csorgatjuk. Addig dagasztjuk, amíg szép hólyagos, levegős nem lesz.
10-15 percig kell keleszteni.
Míg a tészta kel, a sütőt előmelegítjük.
A feltéthez összekeverjük a tejfölt, sót, borsot, felszelt petrezselymet és metélőhagymát. Fokhagyma nyomón átpaszírozzuk a fokhagymát és mehet bele.
A sajtot lereszeljük, a csirkemell sonkát felszeleteljük vékony csíkokra. Kiolajozunk és kilisztezünk egy tepsit és szépen bele nyújtjuk a tésztát.
Megkenjük a kikevert tejföllel, megszórjuk sonkával és sajttal.
Kedvünk szerint díszíthetjük. Én most paradicsomot és lila hagymát használtam, kicsit a langallóra emlékeztetett az eredmény.
Előmelegített sütőben, 180-200 fokon sütjük kb. 20 percig, míg a széle aranybarna nem lesz.
Sokan csak az olasz pizzára esküsznek. Egy szicíliai asztal, egy szicíliai szakács, ennyi a jó étel titka, tartja egy régi olasz mondás.
Bár nem vagyok sem szicíliai, sem pedig szakács, azért remélem ízleni fog neked is.
Finom, a széle ropogós és a tejföltől igazán krémes lett a közepe. Pizzára fel! :)