A birsalma sajt az egyik kedvenc gyümölcsös édességem.
Amellett, hogy nagyon finom, rengeteg pozitív élettani hatása is van.
Pár hete ajándékba kaptam egy kedves barátnőmtől, amit ő készített. Ezúton is köszönöm neki. Sajnos hamar elfogyott, így gyors utánpótlásról kellett gondoskonom :)
A képeken szereplő birsalmasajtokat 3-an készítettük, szóval nem arathatom le egyedül a babérokat.
Anyukám, és keresztanyám is segített benne.
A recept egyszerű és a megvalósítás is. Amit viszont rá kell szánni, az az idő. Sokáig kell főzni és kevergetni, de megéri.
Hozzávalók:
2 kg birsalma (magház nélkül volt ennyi)
1600 g kristálycukor
Ha kevesebbet, vagy akár többet készítesz, mindig 1 kg gyümölcsre, 800 g cukorral kell számolni.
Elkészítés:
A birsalmákat megmossuk és kivesszük a magházat. Sokan megpucolják, viszont mi kifejezetten rajta hagytuk a héjat, hogy még intezívebb ízű legyen és rengeteg vitamint, pektint tartalmaz.
Fedaraboljuk és feltesszük főzni. Kb. 15 perc alatt meg is puhul a gyümölcs.
Ezután leszűrjük és leturmixoljuk. (Csak a gyümölcsöt, a főzőlevet lehűtve meg lehet inni. Nagyon frissítő. )
Visszaöntjük a fazékba és hozzáadjuk a cukrot. Állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. A fazékban lévő mennyiség kb. felére csökken.
Nem szeretnék ünneprontó lenni, de ez nálunk majdnem 3 óra volt. Említettem hogy lassú folyamat, mint a lekvár főzés. De minél jobban elpárolog belőle a maradék folyadék, annál szebb lesz az állaga.
Ha besűrűsödött, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, vagy muffin formába, vagy ki mibe szeretné. :)
Díszíthetjük dióval, mandulával, aszalt gyümölcsökkel.
Ha jól dolgoztunk,akkor már másnap ehetjük, bár érdemes pár napot várni, míg szárad egy kicsit.
Amennyiben több víz maradt a sajtban, lehet forgatni, hogy az aljára süllyedt folyadék is elpárologjon.
Ilyenkor új sütőpapírra átfordítjuk és kész.
Jó nassolást kívánok!
Szénhidrát 100 g-ban: 50 CH
Kalória: 200 kcal