Regi konyha naplója

Regi konyha naplója

Birsalmasajt

2017. november 19. - Regikonyhanaplója

A birsalma sajt az egyik kedvenc gyümölcsös édességem.
Amellett, hogy nagyon finom, rengeteg pozitív élettani hatása is van.
Pár hete ajándékba kaptam egy kedves barátnőmtől, amit ő készített. Ezúton is köszönöm neki. Sajnos hamar elfogyott, így gyors utánpótlásról kellett gondoskonom :)

birs1kicsi.jpg

A képeken szereplő birsalmasajtokat 3-an készítettük, szóval nem arathatom le egyedül a babérokat.
Anyukám, és keresztanyám is segített benne.
A recept egyszerű és a megvalósítás is. Amit viszont rá kell szánni, az az idő. Sokáig kell főzni és kevergetni, de megéri.

birs3kicsi.jpg

Hozzávalók:
2 kg birsalma (magház nélkül volt ennyi)
1600 g kristálycukor

Ha kevesebbet, vagy akár többet készítesz, mindig 1 kg gyümölcsre, 800 g cukorral kell számolni.

 Elkészítés:
birs4kicsi.jpgA birsalmákat megmossuk és kivesszük a magházat. Sokan megpucolják, viszont mi kifejezetten rajta hagytuk a héjat, hogy még intezívebb ízű legyen és rengeteg vitamint, pektint tartalmaz.
Fedaraboljuk és feltesszük főzni. Kb. 15 perc alatt meg is puhul a gyümölcs.
Ezután leszűrjük és leturmixoljuk. (Csak a gyümölcsöt, a főzőlevet lehűtve meg lehet inni. Nagyon frissítő. )

Visszaöntjük a fazékba és hozzáadjuk a cukrot. Állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. A fazékban lévő mennyiség kb. felére csökken.
Nem szeretnék ünneprontó lenni, de ez nálunk majdnem 3 óra volt. Említettem hogy lassú folyamat, mint a lekvár főzés. De minél jobban elpárolog belőle a maradék folyadék, annál szebb lesz az állaga.

Ha besűrűsödött, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, vagy muffin formába, vagy ki mibe szeretné. :)
Díszíthetjük dióval, mandulával, aszalt gyümölcsökkel.

Ha jól dolgoztunk,akkor már másnap ehetjük, bár érdemes pár napot várni, míg szárad egy kicsit.
Amennyiben több víz maradt a sajtban, lehet forgatni, hogy az aljára süllyedt folyadék is elpárologjon.
Ilyenkor új sütőpapírra átfordítjuk és kész.

Jó nassolást kívánok!

Szénhidrát 100 g-ban: 50 CH
Kalória: 200 kcal

birs2kicsi.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://regikonyhanaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr1413309537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizu · http://www.freeweb.hu/szavaiistvan/ 2017.11.21. 13:40:14

Lehet ezt egyszerűbben is. Megmossuk, tepsire tornyozzuk, betesszük a sütőbe, alacsony hőmérsékleten megpuhítjuk. Langyosra hűtjük, kicsumázzuk, mikróban puhára főzzük. Botturmix, ha szereted a rusztikus dolgokat, maradjon kissé darabos, majd annyi cukor, ami még nem teszi túl édessé. Addig mikrózom, míg elégedett nem leszek a sűrűségével, a vége felé beleszórjuk a tört diót is. Néha persze megkavarom. Végül folpakkal bélelt őzgerincformába, vagy tepsibe öntöm, langyos sütőben szikkasztom - ajtaja kissé nyitva - tetszőleges állagúvá. Aztán mehet a fagyasztóba, ahonnan majd fokozatosan előszedjük a következő főzésig.

Regikonyhanaplója 2017.11.21. 13:41:54

Köszönöm az ötletet. Biztosan finom ez a megoldás is :)
süti beállítások módosítása